iLovePalestine.com

Monday, April 13, 2009

ibu, mengapa kadang2 saye terdorong membuat perkara yang Tuhan x suke?

bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaykum wbt,
kehadapan geng biskut meri tersayang.. dan juge peminat2 biskut meri. hehe

saya nak share pasal buku yang comel ni. Ibu, benarkah Tuhan itu ada?





dalam buku ni banyak soklan2 yang mungkin anak2 akan tanya. dan mungkin kita jugak sendiri yang tertanya2. cube bayangkan kalau anak kite nnt tanye soklan ni nnt. "ibu, kenapa kadang2 saye terdorong membuat perkara yang Tuhan xsuke?"
mcm mane kite as ibu nak jwp kat anak2?

antara jawapannye ialah.. of cos la sebab nafsu dan syaitan yang nak kalahkan kite!

Dalam al-Quran ade sebut,
"Sesungguhnya nafsu manusia itu benar-benar menyuruh manusia melakukan perkara2 jahat.." [yusuf:53]

so, kite kene la cube sedaya upaya menahan diri dari ikut geng setan..

dlm buku ni jugak ada dikongsikan beberapa tips yang best utk lawan geng setan:

1. kita kena berusaha menjadi orang yang benar2 yakin kepada Allah dan yakin pada Hari Akhirat. kalau benar2 yakin Allah melihat semua gerak geri kita dan malaikat akan catit setiap amalan2 walaupun sebesar zarah taik gigi, nescaya kite takut nak buat benda yang Allah xsuka. senang je.. tiap2 kali nak buat satu benda xbaik tu.. ingat2 lah mcm ni.. Allah tgh tgk aku ni.. xmalu ke dgn Allah.. Allah dah bg aku mcm2 yang baik2.. Allah bagi aku mata.. aku nak tgk benda xelok, Allah bagi aku mulut.. aku nak ckp bnd xelok. mcm ni ke cara aku bersyukur? nnt sampai masa Allah tanya balik aku nak jwp ape..

2. kita kena bersabar mengerjakan perintah Allah. cube buat mutaba'ah amal, then try improve amalan2 harian kita.. biasanya, kalau konsisten buat sesuatu perkara tu 30 hari, insyaAllah boleh jd kebiasaan. Allah dah janjikan ganjaran yang besaaaaar utk hambanya yang taat ikut perintahNya. jd bersabarlah sikit.. kejap je hidup kat dunia ni

3. kita berusaha bersabar menahan diri daripada melakukan larangan Allah. ape lagi.. puasa lah

4. minta nasihat dan berbaik dengan orang yang dapat mengingatkan dgn cara yang baik (teringat biskut meri). kalau nak masuk syurga.. kena lah rapat dgn org2 yang sama matlamat jugak kan. supaya nnt kita selalu diperingatkan. Allah suka orang yang saling ingat mengingatkan antara satu sama lain. dlm surah al-asr "Demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian. kecuali orang2 yang beriman dan beramal soleh. dan mereka pula saling berpesan dengan kebenaran, dan saling berpesan dengan kesabaran"
Ya Allah, jadikan kami terasuk mereka itu. Ameen

5. selalu lah berdoa supaya Allah lindungi kita daripada gangguan nafsu dan geng2 syaitan. doa yang paling mudah ialah membaca "a'uzubillahi minasy-syaitan nirrajim, aku berlindung kepada Allah daripada geng2 syaitan yang direjam"

pilihlah balasan baik untuk diri kita.. Allah maha adil, dunia hanyalah tempat ujian kepada manusia. pada hari Akhirat kelak, yang jahat tidak membawa pulang apa2 lagi kecuali dosa yang akan dibalas.

kita semua tahu, nafsu dan syaitan ni yg bertungkus lumus sesatkan kita, lupakan Hari Akhirat. tapi kita dah dianugerahkan akal, hati kecil dan tenaga yang mampu berusaha. dengan anugerah2 ini, kita mampu memilih sama ada nak ke kanan atau ke kiri. nak balasan yang baik atau yang buruk. nak ikut geng syaitan atau pon x.
ke.. kita yang xde akal? opss.. kita xcacat!

so pilih lah... sementara kat dunia kita diberi pilihan. kat akhirat.. sory.. its too late.. xde pilihan
the choice is in our hands




"maka Dia mengilhamkan kepadanya jalan kejahatan dan ketakwaannya, sungguh beruntung orang yang menyucikan jiwa itu, dan sungguh rugi orang yang mengotorinya" [asy-syams:8-10]

sedikit sebanyak pembedahan buku :)

yang mengejar hepi ending full barakah,

7 comments:

y's said...

cm menarik jek buku ni!=)

Angahbaek said...

ye.. saya merekomen kan sume bakal2 ibu utk hadam buku ni dulu sebelum jd ibu.. hehe

along rufaidah said...

huhu~

tahniah geng2 biskutmeri..
semoga semua cousins dpt berkumpul di syurga kelak as one big family :D

teruskan usaha anda ini!

sya-shan said...

bakal2 ibu~ kalo cmtuh, lg seploh tahun la baru beli ek? hihi

.:cik lebah:. said...

erk! sya-shan..xjd ibu p0n b0ley beli.=)

y's said...

nk beli ktne?ak tour mph xde pn~hehe
angahbaek blikn~hee

Angahbaek said...

buku ni hotstuff. skrg dah abes stok kot. kena tguu dulu la. i pon belom beli lg. hehe.