Wednesday, December 23, 2009

How to get an A Grade final Exam?


How to get an A Grade final Exam?
By Muhammad Alshareef

1. In school, you can often redo your exam if you fail. In the hereafter, if one fails there is no going back.

2. In school, you often do not know what questions will be asked. In the hereafter, there are only 3 questions: Who is your Lord? What is your Deen? And who is this man who was sent to you? But the answers are answers you live by.

3. In school, we stay up at night to prepare for the exam the next day. So too in Allah's exam, we should be staying up in night prayers.

4. In school, we pray and hope and work for an outstanding mark. So too should be our attitude towards Allah's exam.

5. In school, when we get a great mark, we erupt with happiness. So too will the believers erupt in happiness when they get their books in their right hands. Work for it.

6. In school, when we get a bad mark, sadness can be seen on our faces, and we dislike to face others. So too in the hereafter. Protect yourself from that.

7. During a school exam, you cannot ask anyone for help. In the hereafter, you can prepare from now to get assistance from Allah's Messenger, the Quran, and other ways of intercession.

8. In school, when exam time draws near, we banish distractions to focus on what is really important. In Allah's exam, isn't death within 1 heart beat? Banish distractions and focus.

9. In school, until exam results come out, we worry about the result. In Allah's exam, we don't know what our result will be, so we spend our days in hope and worry until the results come out.

---------
credit to my friend for this post ;)
--------

Saturday, November 28, 2009

cik Atikah Khairiri turns 21~

29th November 2009
today is cik Atikah's birthday. May Allah bless you Atikah darling.

inilah cik atikah yg chumil... sedang membaca doa selesai berusrah di taman tasik di cheras. (nih usrah ke potluck ntah.. LoL) welcome to the family untuk cik atikah. ^_^ . semoga dikuatkan ukhuwah kita semua...

lagi cupcakes dari cik atikah. sebarang pesanan boleh dibuat terus kepada cik atikah ye. :P

Thursday, November 19, 2009

~Tawakkal~



Bertawakkal dalam segala urusan bukan hanya termasuk antara sikap rohani yang baik
dan terpuji , bahkan ianya memang diperintahkan oleh Allah SWT . Tawakkal adalah satu
manifestasi keyakinan kepada kekuasaan Allah SWT bahawa hanyalah Allah yang berkuasa berbuat sesuatu , sedangkan makhluk tidak berkuasa dan lemah sekali , di mana pada setiap ketika memerlukan pertolongan Allah SWT :

“Dan bertawakkallah engkau kepada Tuhan yang hidup, tiada mati, dan bertasbihlah dengan memuji-Nya.” (Al-Furqan: 58)

“Dan kepada Allah-lah hendaknya berserah diri orang-orang yang beriman.” (Ibrahim: 11)

“Apabila engkau telah mempunyai ketetapan hati (azam) maka bertawakkallah kepada Allah.” (Ali-Imran: 159)

Dari Umar bin Khattab berkata, Rasulullah saw bersabda: “Jika kamu bertawakkal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakkal, tentu Dia akan memberikan rezeki kepada kamu seperti burung yang diberi rezeki, pergi dalam keadaan lapar dan pulang dalam keadaan kenyang.” [HR At-Tirmidzi]

Firman Allah SWT yang bermaksud:
….barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan penyelesaian. Dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang (dikehendakinya). Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.”

p/s : sesudah berusaha bertawakkallah hanya pada Allah.tp jgn tawakkal bulat2 tanpa usaha.innallaha ma'ana.all the best utk geng biskut meri n sepupu2.yang blm abes exam lagi truskan perjuangan.doakan yang terbaik untuk kite semua. ^_^


.dearie.


You're a true friend,


that I want you to know,

Our love for each other

has helped us to grow.

We've been through some tough times,

but we've made it through,

The only one I ever trusted was you.



You helped me through anger,

you've chased away fears.

You held me through sadness,

and kissed away tears.



You stayed by my side

when the world turned away.

You helped me see joy

when the skies were all gray.



You were the rainbow

at the end of the storm.

You help me be different

when I shouldn't conform.



You held my hand

when you knew we would fall.

Every heartache,

you saw me through it all.



I'm not sure

I'm always the best friend to you,

I know I'm not perfect,

but this much is true.



When life gets you down,

And there's nowhere to turn,

I'll help you through and

I'll share your concern.



I'll try my best to return every favor,

When you're sure that you'll drown,

then I'll be your lifesaver;

Even if we both go down.



Whether we sink or swim

doesn't matter at all,

Just know that I'll be there

whenever you call.



I'll pull you out

when life pulls you under.

I'll be the sun

when there's lightning and thunder.



And when it's all over,

And we've fought every war,

There's one thing I promise,

Of this I am sure,

When the time comes

that we're put to our rest.

Be sure that you know that,

My friend, you're the best.



And if there is Heaven,

then I know you'll be there,

That if you die first

then you'll hear every prayer.

And soon I'll join you,

but just know until then.

That I'll miss you each day

'til I see you again.



At the end of the tunnel,

you'll be my guiding light,

You'll lead me to heaven,

away from the night.



We'll be there together,

and we'll never grow old.

And we'll walk hand in hand

On the streets paved of gold.


Friday, October 30, 2009

Al-Fatihah...

Salam...

Al-Fatihah utk mak kepada Nur Syazwani Amira yg telah kembali ke rahmatullah pd pukul 3.56 a.m. (31.10.09) ni di icu husm, kubang kerian..takziah.

p/s: terkilan kerana tidak sempat menziarahi ibunya...

Monday, October 26, 2009

sama2 kita doakan...

salam...

Lebeh kurang 10.40 a.m pg td, saya menelefon salah sorg geng biskut meri yg tgh intern which is Nur Syazwani Amira, Tujuan saya menelefonnya disebabkan kepelikan dgn status nye..MasyaAllah, rupa2 nya ibu beliau skrg berada dlm ICU HUSM,Kubang Kerian. sy kurang jelas ttg penyakit ibunya mgkin kerana sy bukan berada di tempat nya.tapi ape yg sy dpt phm spanjang perbualan tersebut adlh ibunya mgalami mslh utk bernafas yg pd pmahaman sy sgt kritikal. Sdikit sebak mendengar cerita beliau mungkin kerana sy dpt merasakn ape yg dirasakan oleh seorang anak sulung. Memikirkan ms dpn n adik2, juga ditambah ayah beliau skrg sudah hilang semangat melihat isteri tersayang terlantar di ICU. Tabah lah Syazwani Amira! Mungkin kami di sni tidak dpt berbuat ape2 tp apa yg kami boleh hulurkan hanya lah secebis doa drpd jauh, dan ingatlah Allah sentiasa bersama anda..kami geng biskut meri sentiasa menyokong anda...we always here 4 u...be strong!

" Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu Dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan."

(21:35)

Friday, October 23, 2009

Girl's day out..perghh

salam..
smalam iaitu 23.10.09, me,hannan,syah,aisyah,filzah n also our mas'ulah yaitu kak tah telah planning la nk g meronggeng2 lpas office hour ke batu gajah. so pd plan asal nye nk g ng kereta kak tah je, pas2 memandangkan aish mcm ramai je nk pg so bw la dau1125 skalik. tentatif perjalanan adlh spt berikut:

lebey kurang 5.30pm:
me,syah n aisyah men'vroom' dau1125 dgn laju nya menuju ke blok 21 memandangkan nk jalan skali ng pgt50 yg tuannya msh tgh bermeeting ketika itu.maka sblom smpai ke blok 21, dau1125 singgah la dahulu kt cimb.mengapa?ala mcm biasa la, cucuk duit la dlu sblom meronggeng,hehehe. (filzah n hannan jalan kaki je ke blok 21.al maklum lah,dorg on diet)

dlm 5.45pm:
smpai di blok 21 tetapi tuan pgt50 msh lg bermeeting, maka kami sbgai anak2 bonda yg amat baik perilaku nya menanti dgn sabar meeting tu hbs smbil mghantar sms kpd bonda(cpt la keluar meeting). setelah hbs meeting, melihat bonda berjalan dgn bergaya nya smbil di tangan nya kelihatan besinar2 karipap pusing.apelagi, kami yg tgh kebuluran sb xmkn ape2 drpd pg td(esp bdak 2 ler,hehe) menerkam terus karipap yg ad dgn sopan nya lalu mghabiskannya tanpa sedikit habuk yg tgal(lapar benor ler katakan).

kol 6pm lebey kot:
setelah dibilang brp org yg ad, maka bonda memutuskan kita naik pgt50 je ler g batu gajah. dau1125 tgal kt pak gad je la. maka dau1125 dgn pgt50 pon racing la sket, nk tgok sape smpai dlu kt pak gad.of course la dau1125 yg menang.yes!. w/pon pgt50 agak besar jgk, tp kami lg besar dr pgt50,hahaha.nsb la kan kna duk sempit2.mn xsempitnya,6 org 1 keta kan.

maybe 6.30pm:
akhirnya smpai di batu gajah, agenda utama kami adlh makan di marrybrown.tanpa berfikir pjg, kami order mkanan byk2 sb mmg dh lapar sgt2 dh ni.siap ad yg nk pengsan ag(rekaan shj). nsb kami mmg baik btol sb kt marrybrown ade tulis,sape yg ad jusco card dpt 10% less,.fuyyoo. kami pon sgera men'grab' kad jusco syah (dia je la yg ad) n mbuat byaran.pas2 sesi mkn3 n berfoto-fotoan bermula.

7.30pm lbey:
menuju ke ktm batu gajah utk smyg maghrib. dh smyg maghrib ramai2, pgt50 sgera pecut ke tmpt refleksiologi tetapi................malang nya di situ, KEEEDAAAII TUTTTTUUPPP LAAA PLAK! frust sguh la haih. dh kedai tu ttp, kotorg pon turn back la pg shopping kt TF Market. bole la jgk knal2 pasaraya baru tu. xde la asyik knal JJ je kot.

10pm sumthin:
tiba di utp dgn agak kpenatan.tlg3 bonda angkat brg ke BIZZ n ..........



moral of the tentatif:
1) sabar separuh drpd iman (part yg tgu tuan pgt50 hbs meeting)
2)berat sama dipikul, ringan sama dijinjing (part yg naik keta 6 org 1 keta)
3).......

yg lain2 tu pikir sdiri la ye,hehehe.nt post kt comment okeh

sekian,


100++
gengbiskutmeri
bakal intern next sem.chow.wsalam

Thursday, October 15, 2009

a st0ry of blind b0y~

salam ;)
A blind b0y sat on the steps of a building with a hat by his feet.



He held up a sign which said : "i am blind, please help"

There were only a few coins in the hat

A man was walking by
He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat
He then took the sign, turned it around, and wrote some works

He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words
soon the hat began to fill up
A lot more people were giving monet to the blind boy
that afternoon the man who changed the sign came to see how thins were

The boy recognized his footsteps and asked, "Were you the one who changed my sign this morning? what did you write?"
The man said, "I only wrote the truth. i said what you said but in a different way."
what he had written says: "Today is a beautiful day and i cannot see it"
weren't the first sign and the second sign saying the same things?
both signs told people the boy was blind
The first sign simply said the boy was blind. the second sign told people they were so lucky that they were not blind
Moral of the story:
-be thankful for what you have. Alhamdulillah. Alhamdulillah.Alhamdulillah.think positively. invite others t0wards good
-Live life with no excuse & love with no regrets
-when life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 100000 reasons to smile
-Face your past without regret.Handle your present with confidence.Prepare for your future without fear.Keep the faith and drop the tear
-For all the great men, "Life has to be an incessant process of repair and reconstruction, of discarding evil and developing goodness. in the journey of life, to travel without fear, you must have the ticket of good conscience."
-The most beautiful thing is to see a person smiling. And even more beautiful is, knowing that you are the reason behind it.

so guys. =) senyum2..& bersyukurlah!! ingat!!!!!!! ^______^

Sunday, October 11, 2009

Kau Bagai Cahaya


by saujana





Sedingin embunan dedaun kehijauan
Sesegar ingatan kenangan kisah silam

Kita seiringan bersatu berjuang
Meniti titian persahabatan
Kau hadir bawa cahaya
Terangi hatiku teman
Saling memerlukan dan mengharapkan

Tangis gembira disaat bahagia
Moga kan kekal menuju ke syurga
Kerana Tuhan kita ditemukan
Andai terpisah itu ketentuan

Sedingin embunan dedaun kehijauan
Sesegar ingatan kenangan kisah silam
Kita seiringan bersatu berjuang
Meniti titian persahabatan

Sengketa dan kesilapan
Itulah fitrahnya insan
Kata dan teguran
Itulah pedoman

:)


akan sentiasa merindui saat2 ini..
sampai bila-bila..




sampai bila-bila..

Sunday, October 4, 2009

siapa dia Umar al-Khattab?

salam~

Bismillahhirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang

let us start here,
siapa yg xkenal saidina Umar Al-Khattab bin Nufail bin Abd al-Uzza bin Ryah bin Abdullah bin Qurti bin Rizah bin Adiyyi bin Kaab?? meh angkat tangan 0/.
jom same2 kenal.. ini sejarah kite beb!~

~al-faruq, itulah gelaran khalifah ke-2. iaitu orang yang berani menyatakan kebenaran..
~dilahirkan pd 42 tahun sebelum hijarah..
~Hantamah bin Hisyam, bondanya..
~berjaya membebaskan umat islam semenanjung tanah Arab dari kuasa Rom & Parsi
~berjaya menakluk Syria, Iraq, Jordan & Mesir
~Kemuncak kejayaannya ialah apabila berjaya menakluk *Jerusalem dari kekuasaan Rom..
~Memerintah selama 10 tahun 6 bulan 4 hari
~Pengasas sistem politik Islam & pelakksana undang2 syariah dalam negara
~Memperkenalkan pasukan polis (encik2 polis sekalian..pekerjaan kamu semua diperkenalkan oleh khalifah ke-2..mantapla!!)
~Membina markas tentera utk membangunkan pelabuhan bg menguatkan angkatan tentaranya
~Membina bandar-bandar baru bg mengembangkan budaya islam
~memajukan sistem pertanian serta menyusun ekonomi islam
~Mengasaskan sistem pelajaran islam
~dari kaum bani Adi

guys..see.. umat islam hebat bkn? tp skrg? sendiri mau PK la kan...
opss..okey..mesti korang teringat zaman2 kite semua belajar pendidikan islam or al-quran sunnah or sirah time kat sekolah2 dulukan??
dok menghafal la fakta2 nih..semata2 sbb exam..okeh..aku p0n same jeh T_T.. ouh~~

*Jerusalem

~kota suci bagi ketiga2 agama iaitu Islam, Yahudi & Kristian
~di dalam kota ini letaknya MAsjid al-Aqsa yg dibgnkan oleh nabi Sulaiman AS
~time peristiwa israk & mikrajkan.. rasullullah singgah & sembahyang kat masjid al-Aqsa sebelum Mikraj ke langit
~ bg penganut Kristianlakan(semoga Allah bg hidayah kpd mereke)..diorang anggap tmpt suci diorang sbb.. Nabi Isa dilahirkan di Baitullaham berdekatan kota Jerusalem..
~beratus tahun kerajaan Rom memerintah Jerusalem..tp bile Islam dah tersebar dari Mekah, gelabah ah pemerintah Rom & mereke serang Islam.
~tadaaa...time pemerintahan khalifah Umar al-khattab, Jerusalem berjaye direbut secara damai oleh tentera islam di bawah pimpinan Abu Ubaidah al-Jarrah




Kelahiran Seorang Pahlawan
"Aku namakan anak ini Umar al-Khattab.Aku pasti mendidiknya menjadi seorang pahlawan. Dia pasti menebus maruah Bani Adi yang dikalahkan oleh Bani Abdul Syam dalam peperangan. Apabila besar kelak Umar pasti memotong lidah2 penjilat darah itu."
-Al-Khattab bin Nufail al-Mahzumi-
Suami mane yg tak gembira bile tau isteri die mengandungkan?? begitu jugaklah al-Khattab. Dia menyembelih 10 ekor unta dan dibahagi2 kat fakir miskin sebagai tanda kegembiraannyer. Setelah tibanya mase kelahiran... Hantamah(bonda Umar al-Khattab) mengalami kesukaran utk melairkan anak. Lalu, bidan yg plg berpengalamn itu mengatakn kpd al-Khattab:"saya berpendapat....."(dlm keadaan ragu2 utk meneruskan bicaranya).. "Wahai perempuan tua! beritahu aku cepat apa yg engkau hendak katakan kpd aku!" herdik al-Khattab. Perbuatan nya itu ditegur oleh Abu Talib, Ketua bani Hasyim. Bidan itu berpendapat hantamah sukar melahirkan Umar disbbkan dosa2 yg dilakukan oleh suaminya..Al-Khattab seorang yg keras hati, bertabiat buruk, susah diajar & mempunyai pergaulan yg buruk..then al-Khattab pg ke Kaabah & mohon ampun dari tuhan2 mereke.
Dialog ayah & bonda saidina Umar setelah kelahirannya..
Al-Khattab : Aku mahu mendidik anak kita ini supaya menjadi pahlawan Quraisy yg gagah.Dia bakal memimpin orang-orang Bani Adi bg mengalahkan bani Abdul Syam
Hantamah : Aku benci peperangan. Aku tidak mahu anak kita ini mati di medan perang
Al-Khattab : (dlm keadaan marah)..lelaki dilahirkan bg menjadi pahlawan.Anak kita bakal menjadi pahlwan terbilang.Dia pasti menebus malu kaum bani Adi ke atas kaum bani Abdul Syam
hantamah : Aku harap lahir seorang lelaki menjadi penyelamat umat manusia. Lelaki yg membawa panji2 kedamaian & keadilan
Al-Khattab : Aku juga mempunyai harapan yg sama. tp...entah bila ia berlaku....
......
Al-Khattab : Dia pasti menjadi seorang pahlawan. Aku mesti mendidiknya ke arah itu...
~~~S.T.O.P. eyt~ bagaimane anak2 kite nanti eh? adakah kita mempunyai cita2 yg same?(cewaaah)
to be continue.....
insya Allah
p/s: do add any informations regarding saidina Umar al-Khattab!~^__^
may allah bless us:.
better n better~~

Tuesday, September 15, 2009

TAFSIR: AL- INSYIRAH [94] SOOTH U ANYTIME. sweeeeeeeet ^_^

Sharing from tat nenas ^__^ :

salam teman2!!~

kli nh ttg surah al-insyirah / as- syarah (alam nasyrah laka sadrak) :

Bckground:

-surah Makkiyah

-tron after surah adhuha

-8 ayat

-surah ke 94

-nme len in malay "lapang y mlegakakn"

Tafsir:

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

(1)Bukankah Kami telah melapangkan dadamu(Muhammad)?

(2)Dan telah Kami ringankan bebanmu* yang berat?

(3)Yang membebankan punggungmu?

(4)Dan Kami muliakan namamu**.

(5)Sesungguhnya di samping kesukaran datanglah kesenangan.

(6)Sesungguhnya di samping kesukaran datanglah kesenangan.

(7)Apabila engkau telah selesai (mengerjakan sesuatu pekerjaan) maka bersusahpayahlah(mengerjakan lain pekerjaan)***

(8)Dan kepada Tuhanmu,berharaplah..


*kesusahan-kesusahan y didritai nbi Muhammad (s.a.w) lm mnympaikn risalah

**Allah memuliakan nabi dgn mnyertakan nama Allah & nama Baginda dlm kalimah syahadah

***ade y mntfsirkan apabila engkau(Muhammad) selesai berdakwah, maka beribadahlah kepada Allah; apabila engkau telah selesai melaksanakn urusan dunia,kerjakalah urusa akhirat,, dn ade mngatekn apabila telah mngerjakan solat, maka berdoalah

Huraian:

Ayat (1)

Ayt nh bbntuk pertanyaan ("Bukankah...") dan juge mngandungi ketetapan; Allah dh ttapkn utk mlapangkn dada nabi dgn mmbuke hatinye utk terime hidayah,pengetahua, kebijaksanaan dan kenabian. Remember when he still child, dadanye dibelah, hatinya dikluakan n dibasuh dgn ar zam2 oleh Jibril.

Ayat (2) - (3)

-Beban = kesalahan. Allah mngampnkn kesalahan nabi semasa zaman Jahiliah slom dilantik mnjdi nabi "Supaya Allah mngampuni kesalahan engkau yang telah lalu n akan dtg"(Surah Al Fatah: 2) Kan nabi tuh maksum (terpelihara dr kesalahan)

-Beban = kesusahan y dderitai oleh Nabi ktika mnyiarkan perutusan Allah y dipikulnya seolah2 mmbebankan punggungnya

Ayat (4)

Allah memuliakan Nabi kerana namanya disebut2 di dunia n akhirat. Contohnya kalimah syahadah. Kn tyme smbhyang disebot dlm tahiyat awal n akhir. x sah taw klu x bce.Haaa

Ayat (5) - (6)

Allah janjikan kemudahan n kesenangan kpd org y didatangi kesulitan. Jika Nabi mnderita bjihad mnntang kaum Musyrikin, Allah beri pula kmenangan dengan dpt mngalahkan kaum Musyrikin. Ketika tronnye ayat nh, Nabi bersabda "Bergembiralh kamu!! sesungguhnya tlh dtg kemudahan kpdmu. 1 kesulitan berkali2 x dpt mngalahkan 2 kemudahan". Janji Allah kpd kaum Mukmin, kesulitan ddunie akn diiringi dgn kemudahan ddunie n akhirat.

Ayat (7)

Allah tlh kurniakan nikmat y byk, maka Nabi digesa utk bersyukur n rajin beribadat. Apabila selesai kerjakan suatu ibadah, hendaklh diiringi dgn ibdah lain sbg tanda krjakeras y mmenatkn.

Ibnu Abbas- " Apabila selesai mngerjakan y fardhu, kerja keraslh utk tuhanmu dgn berdoa n berharaplh kpdNya serta memohon segala permintaan"

Ibnu Mas'ud- " Apabila selesai mngerjakan y fardhu, kerjaknlh sembhyg mlm. Apabila selesai bjihad mnentang musuhmu, kerjakanlh ibadat kpd Allah. Atau selesai mnyampaikn perutusan Allah, lakuknlh ibadat dgn mmnta ampun ats dosamu n dosa Muslimin lain.

Ayat (8)

Ibnu Kathir- "Jika selesai engkau dr mngerjakn urusan dunia n engkau putuskn hubungan dgnnya, maka tampillh mngerjakn ibadah dgn rajin n hati y lapang, ihklaskn niat serta keinginan semata krn tuhanmu, bkn kpd y lain

Celoteh:

.....Teringat kata-kata Jasmin.All the verses in the Quran are like personal love letters from God to us la.Tak percaya tengok dia punya translation ".If you want to find solace and balm for the sore,the words will heal it straight away.Ayat memujuk macam dalam al-Insyirah and ad-Dhuha.Sooth you anytime.Sweet!"... -versus by hlovate

Bibirnya tanpa sedar mengukir sengih tawar membaca perenggan itu.Kesian kat diri sendiri sebab tak faham Bahasa Arab,kan Jo?Betul ke al-Insyirah dengan ad-Dhuha tu ayat memujuk?Pujuk siapa?Jo tanpa sedar menggaru kepala yang tak gatal.Oh yes...Dulu mak pernah kata masa Nabi dalam Tahun Dukacita,Nabi sangat sedih.Kalau tak silap masa tu la mak kata Allah turunkan al-Insyirah.Dengan ad-Dhuha sekali ye?Mak pun selalu je suruh baca al-Insyirah kalau susah hati.Main baca je tapi meaning tak pernah nak ambil tau.Taklid betul la kau nie,Jo. -5 tahun 5 bulan by hlovate

p/s: Bykkn bce surah nh n surah dhuha if sdyh2, down, rse sesak, rse putus fius etc. hehehhe. muga terubat luke. daaa~ ^__^

"Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup,pintu yang lain dibukakan.Tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutups ehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan untuk kita." -wani & farhin in bersyukur

-THE END-

Thursday, September 10, 2009

SALE!!!


bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum~~

Ramadhan is only 10 days left! Hey hey. Wake up! 10days? Im trying to imagine now. What if someone tells us there will be a HARI RAYA MEGA SALE tomorrow in Ipoh?! Clarks, Gucci, Gap, FYI, Body Shop bla bla bla is giving away 70% DISCOUNT! Wow~ I tell you, i will definitely, unquestionably skip all classes tomorrow!

Oh my, I am so willing to sacrifice my time and energy just to get extra clothes or perfumes with all money that I have now even though its nearly the end of month and I know I only have few left in the savings. But why not? Smart purchase right? Get more pay less. Super duper value. Whatever you wanna call it.

But why? why am I so keen, so excited, so eager to sacrifice my time, my energy, my only money left, to get those so-called super duper value stuffs? Why am I not as eager to get extra rewards during the MEGA SALE of the year? Yes. This Ramadhan, the month of rewards, the month of sale that Allah has given to muslims. Special to us. special to me :(

there is one hadith about the special rewards in Ramadhan, it says..

"Anyone who seeks nearness to Allah in this month through any virtuous act will be like one who carried out a religious obligation at another time, and anyone who performs an obligatory act of worship in this month will be like one who performed seventy such acts at another time. It is the month of patience, and the reward for patience is Paradise." (Sahih Ibn Khuzaymah)

wow, isn’t that amazing?

When we do one act of obligatory worship, we will not only receive double reward. Or triple. Or quadruple. We’ll get 70-ple!!

And imagine, if we smile to our friend, just one quick smile, the reward is equivalent to as if we’ve perform zohor prayer! Or perform hajj perhaps? Waaaa… isn’t that great?

That’s just only one quick smile. What about other good deeds? Saying good things, helping others, reciting qur’an, donating to the needy, sharing food with our friends, or any acts which is done for the sake of Allah, we eat, we drink, we read, we write, all of our daily routine, will be counted as ibadah! and these acts, insya-Allah will be rewarded same as obligatory worships in ordinary months! Whoaa, Im getting extra excited. Sorry ^^ (im applying engineering economics here. The concept of opportunity costs )

Subhanallah... Its already the 20th day of ramadhan. I wonder if this will be my last ramadhan? Do you think that ust Asri Rabbani knew that last year’s was his last ramadhan? (May Allah bless his soul..amin) ..oh, this is totally making me sad. what have i done for the past 20days? i even skipped tarawikh prayers! am i neglecting all of the offers that Allah has given? will i ever meet ramadhan again? T.T



Don’t worry, it is still not too late. There is something more!! Allah has promised that there is one night of power. This super special night is given by Allah only to selected people who are patient enough to look for that special night.

In surah al-qadr, Allah has promised,

"Truly We sent it down on the Night of Power. And what will convey to you what the Night of Power is? The Night of Power is better than a thousand months. In it the angels and the Spirit descend by their Lord's authority with every ordinance. It is Peace – until the coming of the dawn."

I think I should apply maths here

1 night = 1000 months

1 month = 30 nights

1000months = 30 000 nights?

30 000 nights = 83.3 years???

Do you think you will live that long? For me, I don’t think so. And I definitely don’t think that I’ll wake up every night and do qiam for 83.3 years T.T

I cannot even imagine what will the rewards be. Where else can we find 1=1000? Its not even equal, its greater than, remember? Is there any store where we can buy 1, free 1000? Seriously, Im sweating.

It does not matter anyway. I shouldn’t be thinking about how many rewards I’ll get. only Allah will decide the rewards for us if we struggle for the sake of Him, right?

Im just showing in numerical way so that it will open my eyes that Allah has promised me such BIG reward, yet I just ignored it. why am i still being a super-fat-lazybone?? Wasting time in ramadhan every day and night, chit-chatting for hourssss. What kind of servant am I?! T.T

He has given such opportunity to ask for His forgiveness, for all the sins that I have committed for the past TWENTY YEARS! in just 1 night, He promised, all previous sins will be forgiven.

as what our beloved prophet said,

"The one who remained standing in worship in the state of belief and for the sake of rewards from Allah during Lailat-ul-qadr, would have all his previous sins forgiven."(Sahih Bukhari and Muslim)

Astaghfirullah… come on geng, Do you dare to miss this opportunity too? Allah Al Ghafur, the Most Forgiving, The Great Forgiver, is giving away pardons. Its not too late. This one night, full of virtue, lets strive for that special night! If you’re still being lazy, just remember, this Ramadhan 1430, is never ever coming back to us. Its moving away.. and later, its gone. :’(

Oh ya, ever heard about fast2fund campaign? Come on, don’t miss this opportunity.
Kindly visit http://fast2fund.blogspot.com

To Gengbiskutmeri, & biskutmeri v2.0!
What are we waiting for? is rm100 seems quite a lot to you? Hehe..Lets share then. 50-50?
Hurry up or we’ll miss another reward!


islam is beautiful ^^


Wednesday, September 2, 2009

Kesilapan Muslim dalam Bulan Ramadhan


Salam semua, moga kita menggilap lagi ibadah kita ketika Ramdhan ini dengan memperhatikan beberapa kesilapan kita sepanjang Ramadhan.
Allahua'lam.

Kesilapan Muslim dalam Bulan Ramadhan
Kita bolehlah mengatakan bahawa objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Perihal objektif taqwa telah disebut dengan jelas di dalam ayat 183 dari surah al-Baqarah. Manakala objektif 'mendapatkan keampunan' ternyata dari hadith sohih tentang Sayyidatina Aisyah r..a yang bertanya kepada nabi doa yang perlu dibaca tatkala sedar sedang mendapat lailatul qadar. Maka doa ringkas yang diajar oleh Nabi SAW adalah doa meminta keampunan Allah SWT. Bagaimanapun, kemampuan untuk mendapatkan kesempurnaan pahala ramadhan kerap kali tergugat akibat kekurangan ilmu dan kekurang perihatinan umat Islam kini. Antara yang saya maksudkan adalah:

1. Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam)

Perlu diketahui bahawa sesiapa yang batal puasanya dengan sengaja tanpa uzur seperti mengeluarkan mani secara sengaja, merokok, makan dan minum. Ia dilarang untuk makan dan minum lagi atau melakukan apa jua perkara yang membatalkan puasa yang lain sepanjang hari itu. (Fiqh as-Siyam, Al-Qaradawi, hlm 112). Ia dikira denda yang pertama baginya selain kewajiban menggantikannya kemudiannya. Keadaan ini disebut di dalam sebuah hadith, Ertinya : "sesungguhnya sesiapa yang telah makan (batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki waktu harinya itu" (Riwayat al-Bukhari)

2. Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam

Jelasnya, individu yang melakukan amalan ini terhalang dari mendapat keberkatan dan kelebihan yang ditawarkan oleh Nabi SAW malah bercanggah dengan sunnah baginda. "Sahur" itu sendiri dari sudut bahasanya adalah waktu terakhir di hujung malam. Para Ulama pula menyebut waktunya adalah 1/6 terakhir malam. (Awnul Ma'bud, 6/469). Imam Ibn Hajar menegaskan melewatkan sahur adalah lebih mampu mencapai objektif yang diletakkan oleh Nabi SAW. (Fath al-Bari, 4/138)

3. Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain

Ini satu lagi kesilapan umat Islam kini, waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik untuk beristigfar dan menunaikan solat malam. Firman Allah ketika memuji orang mukmin ertinya : " dan ketika waktu-waktu bersahur itu mereka meminta ampun dan beristighfar" (Az-Zariyyat : 18) Ertinya : "Ditanya kepada Nabi (oleh seorang sahabat) : Wahai Rasulullah :" Waktu bilakah doa paling didengari (oleh Allah s.w.t) ; jawab Nabi : Pada hujung malam (waktu sahur) dan selepas solat fardhu" ( Riwayat At-Tirmidzi, no 3494 , Tirmidzi & Al-Qaradhawi : Hadis Hasan; Lihat Al-Muntaqa , 1/477)

4. Menunaikan solat witir sejurus selepas terawih

Menurut dalil-dalil yang sohih, waktu yang terbaik bagi solat witir adalah penutup segala solat sunat di sesuatu hari itu berdasarkan hadith ertinya "Jadikanlah solat sunat witir sebagai solat kamu yang terakhir dalam satu malam". (Fath al-Bari, no 936). Sememangnya tidak salah untuk melakukan witir selepas terawih, cuma sekiranya seseorang itu yakin akan kemampuannya untuk bangun bersahur dan boleh melakukan solat sunat selepas itu, maka adalah lebih elok ia melewatkan witirnya di akhir malam.

5. Tidak menunaikan solat ketika berpuasa

Ia adalah satu kesilapan yang maha besar. Memang benar, solat bukanlah syarat sah puasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yang menjadi tonggak kepada keislaman sesorang. Justeru, 'ponteng' solat dengan sengaja akan menyebabkan pahala puasa seseorang itu menjadi 'kurus kering' pastinya.

6. Tidak mengutamakan solat Subuh berjemaah sebagaimana Terawih

Ini jelas suatu kelompongan yang ada dalam masyarakat tatakala berpuasa. Ramai yang lupa dan tidak mengetahui kelebihan besar semua solat fardhu berbanding solat sunat, teruatamnya solat subuh berjemaah yang disebutkan oleh Nabi SAW bagi orang yang mendirikannya secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.

7. Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah

Malanglah mereka kerana setiap amalan di kira dengan niat, jika niat utama seseorang itu ( samada lelaki atau wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharap ganjaran redha Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Nabi SAW di dalam hadith riwayat al-Bukhari. Maka, "Sesungguhnya sesuatu amalan itu dikira dengan niat". (Riwayat al-Bukhari)

8. Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari dengan alasan berpuasa

Sedangkan, kerja yang kita lakukan di pejabat dengan niat ibadat pastinyamenambahkan lagi pahala. Justeru, umat Islam sewajarnya memperaktifkanprodu ktiviti mereka dan bukan mengurangkannya di Ramadhan ini.

9. Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat

Sedangkan Imam As-Sayuti menegaskan bahawa hadith yang menyebut berkenaan tidur orang berpuasa itu ibadat adalah amat lemah. (al-Jami' as-Soghir ; Faidhul Qadir, Al-Munawi, 6/291)

10. Menganggap waktu imsak sebagai 'lampu merah' bagi sahur

Ini adalah kerana waktu imsak sebenarnya tidak lain hanyalah 'lampu amaran oren' yang di cadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat. Ia bukanlah waktu tamat untuk makan sahur, tetapi waktu amaran sahaja. Lalu, janganlah ada yang memberi alasan lewat bangun dan sudah masuk imsak lalu tidak dapat berpuasa pada hari itu. Waktu yang disepakti ulama merupakan waktu penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq (subuh). (As-Siyam, Dr Md 'Uqlah, hlm 278)

11. Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat

Ini nyata apabila ramai antara wanita walaupun siap bertelekung ke masjid, malangnya kaki dan aurat mereka kerap terdedah da didedahkan berjalan dan naik tangga masjid di hadapan jemaah lelaki. Tatkala itu, fadhilat mereka solat di rumah adalah lebih tinggi dari mendatangkan fitnah buat lelaki ketika di masjid.

12. Memasuki Ramadhan dalam keadaan harta masih dipenuhi dengan harta haram, samada terlibat dengan pinjaman rumah, kad kredit, insuran, pelaburan dan kereta secara riba

Ini sudah tentu akan memberi kesan yang amat nyata kepada kualiti ibadah di bulan Ramadhan, kerana status orang terlibat dengan riba adalah sama dengan berperang dengan Allah dan RasulNya, tanpa azam dan usaha untuk mengubahnya dengan segera di bulan 'tanpa Syaitan' ini, bakal menyaksikan potensi besar untuk gagal terus untuk kembali ke pangkal jalan di bulan lain. Nabi Muhammad menceritakan : Ertinya : menyebut tentang seorang pemuda yang bermusafir dalam perjalanan yang jauh, hal rambutnya kusut masai, mukanya berdebu di mana dia mengangkat tangan ke langit : Wahai Tuhanku…wahai Tuhanku… sedangkan makanannya haram, minumannya haram dan pakaiannya haram..Dan dia dibesarkan dengan memakan makanan haram maka bagaimana Kami mahu mengabulkan doanya. ( Riwayat Muslim, no 1015, 2/703 ; hadis sohih) Justeru, bagaimana Allah mahu memakbulkan doa orang yang berpuasa sedangkan keretanya haram, rumahnya haram, kad kreditnya haram, insurannya haram, simpanan banknya haram, pendapatannya haram?. Benar, kita perlu bersangka baik dengan Allah, tetapi sangka baik tanpa meloloskan diri dari riba yang haram adalah penipuan kata Imam Hasan Al-Basri.

13. Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka

Ini satu lagi jenis kerugian yang kerap dilakukan oleh umat Islam. Nabi SAW telah menyebut : Ertinya : "Tiga golongan yang tidak di tolak doa mereka, pemimpin yang adil, individu berpuasa sehingga berbuka dan doa orang yang di zalimi" ( Riwayat At-Tirmizi, 3595, Hasan menurut Tirmizi. Ahmad Syakir : Sohih ) Selain itu, doa menjadi bertambah maqbul tatkala ingin berbuka berdasarkan hadith.Ertinya : "Sesungguhnya bagi orang berpuasa itu ketika berbuka (atau hampir berbuka) doa yang tidak akan ditolak" ( Riwayat Ibn Majah, no 1753, Al-Busairi : Sanadnya sohih


*sharing dari K-Perak~ syukran...

Saturday, August 29, 2009

ilmu ikhlas

bismillahirrahmanirrahim...

salaam semua, apa khabar iman?
dah lamaaa sgt tak post kat sini. nak kata xde masa tipu lah sgt kan.

anyway, saya ada cerita nak cerita ^^
last friday kami ada usrah gabungan. Ibtisam v2.0 + gengbiskutmeri v2.0 / v3.5
mule dgn tadarus ptg tu, then iftar together, magrib and then proceed dgn usrah.

dan short story yg dikongsi oleh Farhin sgt menarik, jadi saya share lah disini. begini kisahnya..

Seorang guru berkata kepada muridnya, “Mari ku ajarkan mu tentang ikhlas,”
“Nanti saya ambilkan buku dan pena untuk menulisnya.”
“Tak payah, bawa sahaja karung guni.”
“Karung guni?” soal anak muridnya, seperti tidak percaya.
“Mari kita ke pasar!”

Dalam perjalanan ke pasar mereka berdua melalui jalan yang berbatu-batu.
“Kutip batu-batu yang besar dan masukkan ke dalam guni yang kau bawa itu,” kata guru itu memberi arahan.
Tanpa soal, anak muridnya memasukkan batu-batu besar yang mereka temui sepanjang jalan.
“Cukup?”
“Belum, isi sampai penuh karung guni itu. Lebih banyak lebih baik.”

Sampai di pasar, mereka berdua tidak membeli apa-apa pun. Gurunya hanya berlegar-legar, melihat-lihat dan kemudiannya mula beredar ke luar.
“Tok guru, kita tidak beli apa-apa kah?”
“Tidak. Bukankah karung guni mu telah penuh?”
“Ya, ya…” kata murid itu sambil memikul guni yang berat itu kelelahan.


“Banyak beli barang,” tegur seorang kenalan apabila melihat anak murid itu memikul guni yang berisi penuh dengan batu-batu.
“Wah, tentu mereka berdua ini orang kaya. Banyak sungguh barang yang mereka beli,” bisik orang lalu-lalang apabila melihat guru dan anak murid tersebut.
“Agaknya, mereka hendak buat kenduri dengan barang-barang yang banyak itu,” kata orang yang lain.


Sampai sahaja di tempat tinggal mereka, murid tadi meletakkan guni yang berisi batu-batu tadi.
“Oh, letih sungguh… apa yang kita nak buat dengan batu-batu ni Tok?”
“Tak buat apa-apa.”
“Eh, kalau begitu letih sahajalah saya, tak dapat apa-apa pun,” balas anak murid.
“Letih memang letih, tapi kamu dah belajar tentang ikhlas…”
“Bagaimana?” tanya anak murid itu kehairanan.


“Kamu dah belajar apa akibatnya tidak ikhlas dalam beramal.”
“Dengan memikul batu-batu ini?”
“Ya. Batu-batu itu umpama amalan yang riyak. Tidak ikhlas. Orang memujinya seperti orang-orang di pasar tadi memuji banyaknya barang yang kamu beli. Tapi, kamu sendiri tahu itu bukan barang makanan atau keperluan tetapi hanya batu-batu…”

“Amal yang tidak ikhlas umpama batu-batu ini?”

“Ya, hanya beratnya sahaja yang terpaksa ditanggung. Dipuji orang, tetapi tidak ada nilainya di sisi Allah. Yang kamu dapat, hanya penat…
“Ya, sekarang saya sudah faham apa akibat jika beramal tetapi tidak ikhlas!” ujar murid itu. Sekarang dia sudah faham apa akibatnya RIYA' dalam beramal.

the end.

menarik kan? err, saya sorang je ke yang rasa pedas? oh.. teringat pulak kadang-kadang rasa seronok org tahu bila kita buat kerja. astaghfirullah, patut lah selalu sakit bahu. angkat batu rupe-rupenya :(

Ya Allah, jauhilah kami dari sifat riya'. sesungguhnya kami berlindung padaMu, dari kejahatan yang telah kami lakukan, kami mengakui dosa-dosa kami, maka ampunilah kami, kerana tidak ada yang boleh mengampuni dosa-dosa, kecuali Engkau. amiin

sentiasa cek balik niat masing2, penatnya.. ruginya.. buang peluh, buang air liur, buang masa, buang duit, buang semua2 tp xdpt apa2 pon sebenarnya. tin kosong. toing2.


dan Allah berfirman,

"Barangsiapa menghendaki kehidupan sekarang, maka Kami segerakan baginya di dunia itu apa yang Kami kehendaki bagi orang yang Kami kehendaki dan Kami tentukan baginya neraka Jahannam; ia akan memasukinya dalam keadaan tercela dan terusir. Dan barangsiapa yang menghendaki kehidupan akhirat dan berusaha kearah itu dengan sungguh-sungguh sedang ia adalah mukmin, maka mereka itu adalah orang-orang yang usahanya dibalas dengan baik" [al-isra': 18-19]

..berusaha kearah itu.. isk, bersungguh2 kah aku? kamu pulak bagaimana?

sekian saja. eh semua, Jangan lupa Mega Sale!! Ramadhan 20 hari je lagi tinggal. xperlu ada J-Card :P



Friday, August 28, 2009

callin' U

Callin' U

by Outlandish


yo elmoro's back
we still in here
I can't believe we?re bout to do this again
u ready?
blaze it up, blaze it up for all my moros out there

Im callin' U
with all my goals my very soul, it fallin' through
in need of U
to trust in my faith, my tears and my ways is drowning so
I can not always show it but don't doubt my love

Im callin' U
with all my time and all my fights in search for truth
trying to reach U
see the worth of my sweat, my house, my bed
lost in sleep
will not be false in who I am as long as I breathe

I don't need no body
I don't fear no body
I don't call no body but You
my one and only
all I need in my life

Im callin' U
with all my joy and all my love is feeling good
cuz its due to U
see the time of my life, my days and my nights
so its aright
at the end of the day I still got enough on me and my

Im callin U
all my keys and my biz went so so smoothe
im thaking U
see the house in my life, my patience my wife
with all that I know
take no more than I deserve still need to learn more

our relationship so complex
found U when I was heading straight for hell and quest
U have no one to compare too
cuz when I lie to myself it aint hitting from U
I guess im thankful
word on the street is Ur changin me, it shows in my behaviour
past, present, future
lay it all out
found my call in Your house.
let the whole world know what this love is about






Thursday, August 13, 2009

pencarian nafkah

salam...

waaah dh lma x updated blog beskut meri..dh bhabuk neh..mn geng2 skalian? bz kah anda dgn pkejaan di sana? angabaek?hahaha.
just nk sharing sket2 je ng geng2 yg jauh di mata tp dkat di gtalk..hehe.
14/08-16/08 ni utp ad convofair..so k-utp ad bukak booth nanti.agak meriah jgk la nk bkak booth neh.ala2 mcm nk raya g2 plak.meh hamba menceritakan serba sdikit ape yg blaku mlm sblom booth dibukak iaitu mlm ini 14.08.09,4.36 a.m..
kitorg (akhawat2) bkumpul kat BIZZ at 9pm utk sdikit gerak kerja.team dibahagikan kpd 2 iaitu team muffin(bajet2 pro-chef) dan team audit (otak2 geliga..haha). yg team muffin ni of course la keje dorg buat muffin kan...1st trial muffin xjadi,kakakaka. tp team muffin xbputus asa (bgus2),mereka mncuba dan mcuba dan akhirnya jd jgak la muffin tu..muffin 2 sbenarnya nk jual kt booth kitorg nt.(sdp jgk la dorg buat,blh la sape nk msuk mtk ye).team audit plak keje -nya melabel kan hrga brg yg nk di jual nt,buat list n so on..rajin giler bdak2 audit (puji lebeh sb yg tlis pic nye..hehe).sbenarnya bkn la kerajinan kitorg yg mahu di tonjolkan di sni w/pon kitorg mmg rajin thp gaban, the main point is ukhuwwah (xtau la eja btol ke x) tu yg penting. bla bkumpul ramai2 cm2 n buat keje sama2 trasa ala sweetnya (ikut gaya asma' ye).tp yg lg best bla dgr ad geng beskut meri yg nk dtg iaitu cik maymunah,hehehe. geng2 usrah yg lain pon ad jgk iaitu cik syamilla n jgk sis zahrah..waahh kecoh r nt kt booth.pas2 kan ad lagi planning nye..nk g men roller blade la mlm2..oi cik kak larat kee..so to beskut meri yg xdpt dtg iaitu nola,min n wani mira,jgn besdey ye..kami tlg bgembira utk anda.hehe

p/s: thanx tu kak tah bg guna BIZZ
-also happy besday to ameerah k-perak :asma' ahmadon

-team muffin : hannan,kak fatimah,hazwani,thasya,deeya
-team audit : amira,filzah,rufaidah,farhin,anis, kwn filzah 2 org
tauke : ust mashitah sabdin

Monday, July 13, 2009

anak s0lehah~aku? kamu?

salam~
Kisah sedihhhh sangatt......

Lapang benar dada Pak Uwei bila pegawai yang bertugas di kaunter pejabat
Tabung Haji itu memberitahu nama dia dan isterinya turut tersenarai dalam
senarai jemaah yang akan menunaikan fardhu haji pada tahun ini..

"Tapi pak cik kena bayar segera bahagian makcik yang masih tak cukup
tiga ribu lagi tu. Selewat-lewatnya minggu depan bayaran mesti
dibuat,"beritahu pegawai itu lagi.
"Insya Allah encik. Saya akan bayar seberapa segera," janji Pak Uwei.
Berita gembira itu ingin segera dikongsi bersama isteri kesayangannya.
Sebaik keluar dari pejabat Tabung Haji dia terus balik ke rumah.
"Pah.... oo..Pah!" teriak Pak Uwei sebaik turun dari keretanya.

"Apa bendanya terlolong-lolong ni bang?" tanya Mak Pah.

" Ada berita baik ni Pah, nampaknya hajat kita nak ke Mekah tahun ini
akan tertunai. Insya Allah dua bulan lagi kita akan ke sana.Tak sabar
betul saya, rasa macam Kaabah tu dah melambai-lambai, " cerita Pak Uwei
dengan wajah berseri-seri.

"Betul ke ni bang? Baru semalam si Johari beritahu dia dengan Minah tak
dapat pergi. Namanya tidak ada dalam senarai."

"Betullah Pah oii... saya ni baru je balik dari pejabat Tabung Haji.
Cuma duit bahagian awak tu, tiga ribu lagi kena bayar segera selewat-
lewatnya minggu depan."

"Mana kita nak cari duit banyak tu bang? Tiga ribu tu bukan sikit, itu
pun lepas duit tambang. Duit kocek mau juga sekurang-kurangnya dalam
seribu." Mak Pah merenung gusar wajah suaminya.

"Alah Pah, kita mintalah tolong dengan Muaz dan Balkis. Takkanlah mereka
tak nak beri. Bukannya banyak, cuma dua ribu seorang saja."
Wajah Pak Uwei semakin berseri-seri. Dia yakin anak- anaknya yang dua
orang itu tidak akan menghampakan harapannya.

"Lusa hari minggu, saya nak suruh budak-budak tu balik boleh kita
berunding," cadang Pak Uwei.

"Kalau tak cukup bahagian saya tu, awak ajelah yang pergi dulu. Tak elok
kita menyusahkan anak-anak bang, lagipun apa pula kata menantu kita nanti
nak ke Mekah minta duit anak-anak." Mak Pah tidak bersetuju dengan
rancangan Pak Uwei.

"Pah... Muaz dan Balkis tu kan anak-anak kita. Kita dah besarkan mereka,
hantar belajar tinggi-tinggi takkan nak hulur dua ribu pun tak boleh
lagipun selama ni kita tak pernah minta duit mereka. Tak usahlah awak
bimbang Pah, saya yakin anak-anak kita tu tak akan menghampakan kita kali
ni." Yakin benar Pak Uwei, harapan yang menggunung digantungkan kepada
anaknya.

"Tapi bang?... "

"Dahlah... pegi siapkan kerja awak tu, tak usah nak risau tak tentu hala.

Saya nak telefon budak-budak tu," pintas Pak Uwei sebelum Mak
Pah melahirkan kebimbangannya. Lega hati Pak Uwei bila Muaz menyatakan yang

dia akan pulang kemudian Pak Uwei menelefon Balkis pula di pejabatnya. Dia
hanya menyuruh mereka balik tanpa memberitahu hajatnya.

"Insya Allah Kis balik nanti abah. Emm... abah nak Kis suruh Intan balik
sama?" tanya Balkis.

"Ikut suka kaulah, bagi abah yang pentingnya kau dan Muaz. Intan tu ada
ke tidak ke, sama aje. Balik ya?... ," balas Pak Uwei.

Bukannya dia membeza-bezakan anak-anak tapi hati tuanya cepat benar panas

bila berhadapan dengan Intan. Sikap degil dan tak mahu mendengar kata
anaknya itu menyebabkan dia tersangat geram. Sudahlah malas belajar tidak
seperti Muaz dan Balkis yang berjaya memiliki ijazah. Kalau ditegur
sepatah, sepuluh patah tidak menjawab tidak sah. Masih Pak Uwei ingat
gara-gara sikap keras kepala Intan untuk bekerja kilang mereka bertengkar
besar tiga tahun lalu. Kini hubungan mereka seperti orang asing.

"Abah tak setuju kau nak kerja kilang kat KL tu. Abah mahu kau sambung
belajar lagi." Pak Uwei tidak bersetuju dengan niat Intan yang hendak
bekerja kilang.

"Intan dah tak minat nak belajar lagi abah, biarlah Intan kerja kilang.
Kerja kilang pun bukannya haram." bantah Intan menaikkan darah Pak uwei.

"Aku suruh kau belajar kau tak nak, kau nak kerja kilang. Kau tak tengok
berapa ramai anak gadis yang rosak akhlak kerja kilang duk kat KL jauh dari
mak bapak, bolehlah buat apa yang kau sukakan. Kau nak bebas macam tu?"

"Itulah abah, selalu nampak yang buruk aje. Bukan semua yang kerja kilang

duk kat KL tu jahat abah. Kerja apa dan kat mana pun sama aje, pokok
pangkalnya, hati. Kalau nak buat jahat dalam rumah pun boleh, abah." Intan
cuba membuat abahnya faham.

"Kenapalah kau seorang ni lain benar dari abang dan kakak kau. Cuba kau
tengok Balkis tu, tak pernah dia membantah cakap abah macam kau ni!"

"Intan memang tak sama dengan Kak Balkis abah, Intan suka berterus
terang, kalau tak kena Intan cakap depan-depan bukan membebel kat
belakang," balas Intan selamba menyemarakkan lagi bara dalam dada abahnya.

"Anak tak mendengar kata!!, ikut suka kaulah. Kalau kau nak pergi,
pergi... aku dah tak larat nak larang. Nak terlentang ke?, telangkup
ke?, gasak kaulah. Kau buat apa yang kau suka, aku tak nak ambil tahu
lagi!!"

Sejak kejadian itu, Pak Uwei memang tidak memperdulikan langsung apa yang

Intan nak buat. Namun begitu Intan tetap pulang setiap kali cuti, dia
bersikap selamba biarpun abahnya tidak memperdulikannya.
Intan selalu menghulur duit tapi hanya kepada maknya sahaja.

Riang hati Pak Uwei bukan kepalang bila anak-anaknya pulang, tambahan
pula dia sudah rindu dengan cucu-cucunya. Malam itu selesai menikmati makan
malam dan berjemaah sembahyang Isya`, mereka duduk berborak di ruang tamu.

"Sebenarnya ayah suruh kau orang balik ni, ada hajat sikit," Pak Uwei
memulakan bicara.

"Hajat apa pula abah?" tanya Muaz yang duduk di sebelahnya.

"Abah dan mak kau nak ke Mekah, nama dah ada dalam senarai. Memandangkan
bahagian mak kau masih belum cukup lagi abah nak minta Kau dan Balkis bantu

sikit. Tak banyak, dua ribu seorang cukuplah," Pak Uwei mengutarakan
hasratnya.

"Boleh tu boleh abah, tapi kena tunggu sebulan dua lagi. Az baru aje
keluarkan wang simpanan buat duit muka beli rumah. Sebulan dua lagi
bolehlah Az ikhtiarkan," ujar Muaz.

"Tapi... pegawai Tabung Haji tu minta bayaran dibuat segera selewat-
lewatnya minggu depan."

"Kalau dalam seminggu dua ni abah, memang rasanya tak dapat. Paling tidak

pun cukup bulan ni. Nak cukupkan duit muka tu pun habis duit simpanan
budak-budak ni Az keluarkan," jawab Muaz serba salah.

"Kau beli rumah lagi?., Rumah yang ada tu kau nak buat apa?" tanya
PakUwei melindungi kekecewaannya.

"Rumah baru tu besar sikit, abah. Selesalah buat kami sebab budak- budak
tu pun dah besar, masing-masing nak bilik sendiri. Lagipun beli rumah tak
rugi abah, pelaburan masa depan juga," sampuk Mira isteri Muaz.

Pak Uwei terdiam, harapannya kini cuma pada Balkis. "Kamu macam mana Kis,
boleh tolong abah? Nanti abah bayarlah balik duit kamu tu bila ada rezeki
durian berbuah kat dusun kita tu nanti," Pak Uwei berpaling Pada Balkis.

"Kis pun rasanya tak dapat nak tolong abah. Kis baru aje keluarkan duit
simpanan buat menambah modal perniagaan abang Man. Tengah gawat ni faham
ajelah... ni tak lama lagi nak bersalin nak pakai duit lagi."
Hancur berderai rasa hati Pak Uwei mendengar jawapan Balkis.

"Man bukan tak nak tolong abah.... Kalau nak pinjam duit kad kredit boleh.
Tapi yelah, kata orang kalau nak ke Mekah ni tak elok pakai duit
pinjaman."

"Betul kata Man tu abah. Kalau nak ke Mekah mesti dengan kemampuan
sendiri baru elok," sokong Muaz. Kata-kata Azman dan Muaz bagaikan sembilu
yang menikam dada Pak Uwei. Bila dia bertemu pandang dengan Intan, Pak Uwei

terasa bagai ditertawakan oleh Intan bila kedua anak yang diharap-harapkan
menghampakannya.

"Tak apalah kalau kau orang tak ada duit. Biarlah abah kau pergi seorang
dulu, nanti kalau ada rezeki mak pula pergi," Mak Pah bersuara cuba
meredakan keadaan.

"Kalau nak pergi sendiri, dah lama saya pergi Pah!. Tak payah saya tunggu

lama-lama. Kalau awak tak pergi biarlah kita sama-sama tak
pergi... dah tak ada rezeki kita nak buat macam mana?" Pak Uwei bangun
masuk ke bilik meninggalkan anak-anaknya dengan rasa kesal.
Intan tahu abahnya benar-benar kecewa. Walaupun orang tua itu tidak
menunjukkan rasa kecewanya tapi Intan faham kecewa abahnya teramat sangat
kerana tidak menduga anak-anak yang selama ini disanjung akan
mengecewakannya begitu.

"Anak awak tu tak balik ke?" tanya Pak Uwei pada Mak Pah bila Intan tidak

turut serta balik bersama abang dan kakaknya.

"Tak, katanya cuti sampai hari Rabu nanti," balas Mak Pah sambil mencapai

kain selendangnya.

"Nak ke mana pulak tu?" tanya Pak Uwei melihat MakPah bersiap-siap.

"Nak ke kedai Long Semah tu nak belikan anak saya Intan, kuih lepat ubi
kegemarannya. " Sengaja Mak Pah menekan suara bila menyebut anaknya. Bukan
sekali dua dia menegur sikap Pak Uwei yang gemar membeza-bezakan anak.

Pagi Isnin tu selepas bersarapan Intan bersiap-siap hendak keluar.

"Nak ke mana Intan pagi-pagi lagi dah bersiap ni?"

"Intan ada hal sikit kat bandar mak. Intan pergi dulu ye."

"Kalau nak ke bandar suruhlah abah kau tu hantarkan," suruh Mak Pah.

"Tak payahlah mak, Intan nak pergi banyak tempat ni. Nanti bising pula
abah tu. Intan pergi dulu."sambil mencium tangan Mak Pah yang menggeleng
kepala memerhatikan Intan berlalu pergi.

Kadangkala sedih hatinya melihat sikap suaminya yang keras hati, membuat
anaknya itu menyisihkan diri.

Ketika Intan pulang dari bandar tengah hari itu mak dan abahnya sedang
menikmati juadah tengah hari.

"Kau ni Tan buat benda apa lama benar kat bandar tu? Mari makan sama.
Ni abah kau ada beli ikan baung salai, mak masak lemak cili api."

"Ingat lagi abah lauk kegemaran Intan rupanya," usik Intan tak bertangguh

mencapai pinggan.

"Mak bapak memang tak pernah lupakan anak-anak, cuma anak-anak aje yang
lupakan mak bapak," jawab Pak Uwei sinis.
Intan tersenyum pahit. Selesai mengemas pinggan mangkuk, Intan menunaikan
solat Zohor kemudian dia mendapatkan mak
dan abahnya yang sedang duduk di ruang tamu. Abahnya sedang membaca
suratkhabar. Mak Pah pula melipat kain.

"Mak, abah... Intan ada hal sikit nak cakap ni... ," ujar Intan
menghampiri mereka. Pak Uwei menurunkan suratkhabar
yang dipegangnya kemudian menanggalkan cermin mata yang digunakan untuk
membaca.

"Apa hal... kamu nak kahwin ke?" soal Pak Uwei merenung Intan. Tawa Intan
meledak tiba-tiba mendengar soalan abahnya.

Melihat Intan tergelak besar Pak Uwei turut tertawa. Mak Pah pun tergelak

sama, riang rasa hatinya melihat kemesraan yang
hilang dulu mula menyatu. "Abah ni... ke situ pulak...."

"Habis tu?"

"Ini... Buku Tabung Haji mak. Tadi Intan ambil dalam laci tu. Yang ni,
resit memasukkan duit ke akaun mak. Semuanya Intan dah uruskan. Dan ini dua
ribu untuk buat duit kocek mak dan abah. Yang dua ratus lagi ni untuk buat
kenduri doa selamat sebelum
berangkat nanti."Intan memasukkan duit itu dalam genggaman Pak Uwei.

"Apa??" Pak Uwei terkejut matanya merenung Intan dan duit di tangannya
bagai tidak percaya.

"Ini duit simpanan Intan sejak mula bekerja dulu. Duit hasil titik peluh
Intan yang halal abah, terimalah. Selama ini Intan banyak kali
kecewakan abah. Intan tak pernah dapat membahagiakan hati abah. Selama ini
pun Intan selalu sangat rasa kalah pada abang Az dan Kak
Balkis. Intan tak cantik dan baik macam Kak Balkis, apatah lagi bijak
seperti mereka. Intan tahu abah selalu kecewa dengan Intan. Hanya kali ini
Intan dapat tunaikan hasrat abah. Dah banyak kali abah tangguhkan hasrat
nak naik haji. Dulu kerana Kak Balkis nak kahwin, lepas tu mak pula tak
sihat. Sekarang ni masa yang sesuai. Intan harap, abah sudi terima
pemberian yang tak seberapa ini dari Intan,"
tutur Intan perlahan memerhatikan airmata menuruni pipi abahnya yang
sudah berkedut dimamah usia.

"Terima kasih Intan. Malu rasanya abah nak ambil duit kamu... dulu abah
selalu bangga dengan Balkis dan Muaz yang memegang jawatan tinggi tapi
akhirnya anak abah yang kerja kilang yang membantu abah," luah Pak Uwei
sambil mengesat airmata terharu atas keluhuran hati anak yang selama ini
dimusuhinya.

"Sudahlah abah. Yang lepas itu tak usahlah kita ungkit-ungkit lagi. Intan
gembira abah sudi terima pemberian Intan."

"Pemberian kau ni terlalu bernilai bagi abah dan mak kau Intan..."ujar
Pak Uwei. Intan peluk abahnya erat.

"Hah... tulah, jangan suka memperkecil- kecilkan anak saya ni," MakPah
mengusik Pak Uwei sambil mengesat airmata penuh kesyukuran.

"Mak ni...... ," gelak Intan memandang abahnya yang tersengih.

Masa yang ditunggu-tunggu tiba dalam keriuhan sanak saudara yang datang
menziarahi Pak Uwei dan Mak Pah. Intan memerhati dengan perasaan gembiran
bercampur hiba.

"Semua dah siap ke mak?" tanya Intan menjenguk ke bilik emaknya
memerhatikan Mak Pah mengisi barang keperluan semasa di Mekah.

"Dah rasanya... ada apa-apa yang Intan nak pesan mak belikan di sana
nanti?"

"Tak ada mak. Mak janganlah fikir soal apa yang nak dibeli mak. Yang
penting mak dapat menunaikan ibadah dengan sempurna."

"Hah, awak dengar tu...... kita ni nak pergi menunaikan ibadah, bukan nak
membeli-belah, " tambah Pak Uwei yang turut mendengar perbualan dua-beranak

itu.

"Intan tak nak mak dan abah belikan satu apa pun dari sana . Hanya satu
yang Intan mahu, doakan Intan bahagia di dunia dan akhirat,"
pesan Intan sambil memeluk emaknya. Mak Pah dan Pak Uwei berpandangan.
Tiba-tiba sebak dengan permintaan Intan itu.
............ ............ ......... .......
Hanya dua jam lagi kapal terbang akan mendarat di tanah air. Pak Uwei
mengerling Mak Pah yang lena di sebelahnya. Dalam keriangan telah
menunaikan ibadah haji tanpa sebarang kesulitan, terselit rasa tidak sedap
di hati. Perasaan rindu pada anak-anak terutama Intan bagai menyentap
tangkai hatinya. Pak Uwei terkenangkan mimpinya bertemu Intan di tanah
suci. Intan tidak berkata sepatah pun tapi bagai memberitahu yang dia akan
pergi jauh.

"Kenapa resah aje ni, bang?" Mak Pah terjaga.

"Entahlah Pah, saya teringat sangat dengan Intan dan anak-anak kita."

"Sabarlah, dah nak sampai dah ni," pujuk Mak Pah.

Dari jauh lagi Pak Uwei sudah melihat Muaz dan Azman menanti mereka.

"Mak... abah... ," Muaz meraih emaknya dalam pelukan dan kemudian abahnya

tanpa dapat menahan airmata menitis laju.
"Mana yang lain ni, kamu berdua aje?" Pak Uwei tertinjau-tinjau mencari
wajah Intan.

"Mereka menanti di rumah, abah," beritahu Azman suami Balkis sambil
mencium tangan Pak Uwei. "Intan pun tak datang juga ke?" Tanya PakUwei
terasa hampa.

"Awak ni... kan Man dah kata mereka menunggu di rumah." Mak Pah
menggeleng, dua tiga hari ini nama Intan tak terlepas dari mulut
> suaminya. Perjalanan tiga jam dari KLIA untuk sampai ke rumah terasa
begitu lama oleh Pak Uwei. Mak Pah yang melihat kegelisahan suaminya turut
berasa bagai ada yang tak kena.

"Dua tiga malam sebelum balik, abah kau mengigau terjerit-jerit dia
panggil nama Intan. Kalau Intan dengar cerita ni tentu dia gelihati."
> cerita Mak Pah pada Muaz dan Azman. Muaz diam sambil mengerling Azman
yang sedang memandu.

"Tentulah abah ingatkan Intan, sebab Intan yang bagi dia duit," balas
Muaz cuba bergurau walaupun terasa sayu.

"Tapi, abah rasa macam ada yang tak kena aje Az, dalam mimpi abah tu,
abah nampak Intan macam nak beritahu dia nak pergi jauh. Tapi dia tak
bercakap pun hanya renung abah. Intan tak ada cakap apa-apa dengan kau Az?"


"Err... tak ada abah. Kita berhenti minum dulu abah, tentu mak haus,"
ajak Azman menukar tajuk perbualan....

"Tak payah, dah dekat ni. Abah tak sabar nak balik," tolak Pak Uwei.

Azman dan Muaz hanya berpandangan.... Sebaik turun dari kereta, Balkis
meluru memeluk mereka dengan tangisan.. Suara Pak Long
Basri yang bertakbir menambah sayu. Semua yang ada menitiskan air mata.

"Mak dengan abah sihat ke?" tanya Mira setelah bersalaman dengan ibubapa
mentuanya.

"Sihat, cuma batuk-batuk aje sikit. Intan mana, dia tak balik ke?" Mak
Pah mula berdebar bila Intan tidak kelihatan.

"Naik dulu Ngahnya...," suruh Long Semah.

"Intan mana?" Pak Uwei mula hilang sabar bila tak seorang pun memberitahu
di mana Intan. Pantas dia memanjat tanggu menuju bilik
Intan. Matanya terpaku pada bekas bara yang terletak di sebelah katil
yang bercadar kain batik lepas. Dadanya bergetar.

"Az... mana Intan? Mana adik kau Az?" tanya Pak Uwei dengan suara yang
menggeletar. Badannya terasa lemah, dia berpaut pada tepi pintu.

"Sabar abah... ," Muaz menggosok belakang abahnya.

" Kenapa Az ... kenapa?" Mak Pah menurunkan Syazwan cucunya dari pangkuan

dan melangkah laju ke bilik Intan.
"Mak... Intan dah tak ada mak," Balkis tersedu memeluk emaknya yang
terduduk lemah.
Pak Uwei terkulai tak bermaya menerima berita itu. Mak Pah terus pengsan.
Bila dia terjaga dia melihat anak menantu
mengelilingnya. Pak Uwei duduk di tepi kepalanya.

"Sabarlah Ngah, ini dugaan Allah pada kita. Intan pergipun dalam keadaan
tenang. Barangkali kerana hajatnya nak lihat kamu naik haji dah tertunai,"
pujuk Long Semah yang masih belum pulang.

"Intan ada tinggalkan surat untuk kita. Dia memang dah tahu dia tak akan
hidup lama. Rupa-rupanya dia menghidap barah otak.
Dia minta maaf segala salah silap dan berpesan supaya kita jangan sedih
atas pemergiannya.
Dia minta kita doakan dia," Pak Uwei menepuk lembut bahu Mak Pah.

"Bila dia meninggal? Siapa yang mengadap masa nazaknya?" tanya Mak Pah
tersedu sedan.

"Kami semua ada mak. Dia begitu tabah menanti detik kematiannya mak.
Sebenarnya dia yang ajak kami balik ini, katanya nak kemaskan rumah sebelum
mak dan abah balik. Masa sampai tu dia sihat lagi tiba-tiba malam Khamis tu

lepas solat Isya` dia sakit kepala teruk sampai tak boleh bangun. Az nak
hantar ke hospital tapi katanya masa dia dah tiba.
Masa tulah baru dia ceritakan sakitnya. Dia meninggal subuh hariJumaat
mak... tiga hari lepas. Dia pergi dalam keadaan yang cukup tenangmak,"
cerita Muaz.

Mak Pah mengenggam erat tangan suaminya, terkenangkan bagaimana Intan
memeluk erat mereka sebelum melepaskan pemergian mereka. Dan ketika itu
bagai terdengar-dengar suara Intan berpesan,"Intan tak nak mak dan abah
belikan satu apa pun dari sana . Hanya satu yang Intan mahu, mak dan abah
doakan Intan bahagia di dunia dan akhirat.."

Tamat....

Moral cerita ... buat baik dan berbaktilah kepada kedua ibu bapa
sementara mereka masih ada di dunia ini. Harta benda hanyalah
sementara berbanding amalan yg kita lakukan selagi tubuh badan kita
bernyawa. Renung-renungkan. .......