iLovePalestine.com

Saturday, April 18, 2009

aku mau sekolah bu!

smlm kitorg wt muvinite n tgok cite ni.best woo smpai ade yg nangis,hahaha.so kitorg nk suggest la korg2 yg bc blog ni tuk layan cite ni gak,klu xnak lyn cite boleh beli buku (by Andrea Hirata).

Cite nya cmni....

kisah awalnya adalah biasa saja, kisah 10 org budak tapi cuma lebih menumpukan pada 3 org watak utama iaitu Lintang, Mahar dan Ikal selain guru besar dan ibu muslimah. cerita mengenai mahar yg mengendong radio sepanjang masa. menjemur bateri setiap kali sudah tidak boleh digunakan tapi disebaliknya beliau adalah seorang karyawan, ahli seni yg sangat kreatif. Manakala(btol ke?) Ikal pula yg terpikat pada seorang amoi cina kerana ada kuku yg kononnya “paling cantik” didunia. menghabiskan kapur bilik darjah dan memberikannya pada harun(seorg knak2 yg istimewa) utk bermain dengan kapur semata2 utk menjadi runner utk membeli kapur dari amoi berkuku kilat. dan watak yg paling disukai oleh aku ialah Lintang. seorang budak yg menaiki basikal berejam utk pergi kesekolah. berotak sangat bijak dan genius.Di puncak filem ini.. klimaks nya.. adalah sangat menyentuh perasaan.. aku sangat sebak, terdiam dan bersyukur serta hairannn.. pulangnya lintang selepas memenangi pertandingan apa tah.. duga akal ke apa tah.. pulang kerumah.. dan bapanya sudah meninggal dunia, mungkin jatuh kedalam laut. tah la.. dan tanpa ibu.. lintang waktu tu terpaksa berhenti sekolah utk menjaga adik-adiknya. -the end-


Laskar Pelangi (rainbow soldiers)

mimpi adalah kunci
untuk kita menakhlukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya


laskar pelangi
tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa


menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…


cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita


laskar pelangi
tak kan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi


menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia


menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya
selamanya

by nidji



p/s-jln cerita dlm novel lg detail compare 2 muvi.sape2 yg nak soft copy novel ni ,just leave ur email kt bhgian comment.

5 comments:

y's said...

aku lupe nk pegi..sob3 (x_x)

Angahbaek said...

i luv this story!rugi la min xpegi.
"hidup untuk memberi sebanyak mungkin"

along rufaidah said...

jom2...ape kate kite beli all 4 books dlm tetralogi laskar pelangi ni.

1. laskar pelangi
2. sang pemimpi --> kisah2 remaja anak2 belitong
3. edensor --> rasanya kalau tak silap setting kt paris
4. maryamah karpov --> ending kisah a ling + ikal

teruja pulak rasa nk bace semua..kena usahakan la cari masa nnt. btw, ikal = andrea hirata rupanya..kisah sendiri..menarik2~

sya-shan said...

4 trilogi. wow. tapi lam bm or indon? along, translate kan la jd bm ye? ^_^

farah_farhan said...

mau2.novel itu. trimas~